Trier

IMG_1667

Orasul Trier din vestul Germaniei, landul Rheinland – Pfalz, are o istorie de peste 2000 de ani, fiind considerat cel mai vechi oras al tarii.

Primele urme de asezari umane din zona dateaza din perioada neolitica timpurie, urmand ca apoi tinutul sa fie populat de tribul celt Treveri, de unde ii provine si numele. Orasul a fost fondat insa mai tarziu, in sec. 16.i.Hr., de catre imparatul roman Augustus, sub numele de Augusta Trevorum. Datorita asezarii, Augusta Trevorum a fost declarat capitala teritoriilor nordice ale Imperiului Roman, mentinandu-si suprematia pe durata a peste 400 de ani. In anul 459, cand puterea Imperiului Roman a apus, teritoriul a fost preluat de franci, mai tarziu urmand a face parte din imperiul lui Carol cel Mare cand orasul a fost supus unui program de planificare urbana ce includea constructia catedralei, a bazilicii si a catorva biserici. In sec. al XII-lea, Trier a devenit un centru important pentru episcopi si arhiepiscopi fiind totodata mereu la mijloc intre disputele dintre fortele franceze si cele germane. In urma razboaielor napoleoniene, in 1794, Trier a devenit oras francez urmand ca in 1815, odata cu infrangerea francezilor, orasul sa devina parte din Regatul Prusiei si ulterior parte din Germania.

Orasul lui Karl Marx, asa cum mai este numit, deoarece aici s-a nascut filozoful, este usor de descoperit la pas, cele mai importante dintre atractiile sale fiind situate in centrul istoric.

IMG_4663

Porta Nigra – Probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic al orasului, Porta Nigra este si poarta catre centrul vechi. Este singura dintre cele patru porti romane ale orasului care s-a pastrat iar azi face parte din Patrimoniul UNESCO. Poarta a fost construita intre anii 160-180 d.Hr. din piatra, fixarea acesteia facandu-se fara mortar, ci cu cleme de fier introduse in gauri umplute cu plumb topit. In Evul Mediu constructia a fost transformata in biserica de cardinalul Poppo Von Babemberg, primind totodata si numele de “Poarta Neagra”, datorita innegririi pietrei folosite la constructie. Biserica dispusa pe doua etaje a fost demolata in anul 1805, la ordinul lui Napoleon. Cele 4 etaje ale constructiei pot fi azi accesate cu ajutorul unei scari spiralate, fiecare vizitator putandu-se bucura de o priveliste frumoasa asupra orasului. Program de vizita: aprilie – septembrie zilnic, de la 9.00 la 18.00; octombrie – martie zilnic, de la 9.00 la 17.00. Cost intrare: 2€. Langa Porta Nigra se afla Muzeul orasului (Stadtmuseum Simeonstift) si centru de informare turistica.

Dreikönigenhaus – Casa celor trei magi, situata in apropierea pietei principale, Hauptmarkt, a fost construita in 1230 in stil maur si este una dintre cele mai vechi case de piatra din Germania. Fiind construita inainte de zidul medieval de aparare al orasului, casa are propriile sisteme de aparare, respectiv intrare la etaj cu scari retractabile.

IMG_1660

Hauptmarkt – Piata centrala a orasului dateaza din anul 958 d.Hr., cand a fost mutata aici dupa ce vikingii au distrus orasul. Crucea prezenta in piata, azi o replica, cea originala fiind pastrata in muzeul orasului, comemoreaza acest fapt. Fantana din piata dateaza din anul 1595 si il infatiseaza pe Sf. Petru, patronul catedralei si al orasului, inconjurat de cele patru virtuti care guverneaza Trierul: dreptate, forta, echilibru si intelepciune. Hauptmarkt este un important nod din care pornesc cele mai importante strazi ale Trierului.

97465911

Catedrala Sf. Petru (Domul din Trier) – Catedrala este cel mai vechi lacas de cult din Germania si face parte din Patrimoniul UNESCO. Constructia acesteia a inceput in anul 313, pe terenul donat episcopului local de mama imparatului roman Constantin. Catedrala a fost distrusa si reconstruita de mai multe ori de-a lungul vremii, fiind o data mult mai mare decat este astazi. Ultima restaurare este cea din 1960-1974, cand a fost refacuta dupa bombardamentele din timpul celui de-al 2-lea razboi mondial. Interiorul domului pastreaza una dintre cele mai faimoase relicve, haina lui Hristos ce o purta pe ultimul sau drum. Racla care contine haina este asezata la capatul de est, in spatele altarului. Haina sfanta a fost adusa in Trier din Ierusalim de Elena, mama imparatului Constantin. Pe langa aceasta, lacasul gazduieste si o multime de morminte, sarcofage, fresce si statui din marmura. Program de vizita: aprilie – octombrie zilnic, de la 07.30 la 18.00; noiembrie – martie zilnic, de la 07.30 la 17.30. Intrarea este gratuita.

Liebfrauenkirche – Biserica Maicii Domnului se afla langa Catedrala Sf. Petru, fiind separata de aceasta printr-un culoar ingust. A fost finalizata in anul 1235, avand la baza o fundatie romana. Este cea mai veche biserica gotica din Germania iar azi face parte din Patrimoniul UNESCO. Este construita in forma de crucifix, sustinut de doisprezece coloane mari, fiecare dintre acestea continand portretul unui apostol. Cele doisprezece coloane sunt complet vizibile dintr-un singur loc, marcat cu o piatra neagra pe podea. Program de vizita: aprilie – octombrie zilnic, de la 07.30 la 18.00; noiembrie – martie zilnic, de la 07.30 la 17.30. Intrarea este gratuita.

basilica

Konstantinbasilika – Basilica, numita si Aula Palatina, a fost construita la inceputul sec. al IV-lea de imparatul Constantin cel Mare ca lacas de cult, servind in decursul timpului ca sediu al contilor palatini, ca resedinta episcopala, ca biserica evanghelica iar azi ca biserica protestanta. Este considerata a fi cea mai mare incinta fara sustinere a coloanelor din antichitate, cu o lungime de 67 m, o latime de 28 m si o inaltime de 33 m. Program de vizita: aprilie – octombrie de luni pana sambata, de la 10.00 la 18.00, duminica de la 12.00 la 18.00; noiembrie – martie de marti pana sambata, de la 11.00 la 12.00 si de la 15.00 la 16.00, duminica de la 12.00 la 13.00. Intrarea este gratuita.

electoral palace

Kurfürstliches Palais (Palatul Electoral) – Palatul in stil rococo se afla in estul Basilicii si a fost construit intre anii 1615 si 1756. Electorul Lothar von Metternich a inceput constructia aripilor din nord si est iar Philipp Christoph von Soetern a continuat cu constructia celor din sud-vest, intreaga structura fiind finalizata de Carl Caspar von der Leyen. Sculpturile si o parte din design au fost realizate de artistii Johannes Seiz si Ferdinand Tietz. In fata palatului se intinde o gradina superba, in stil baroc, inconjurata de garduri vii, statuete si magnolii, in mijlocul careia se afla o superba fantana arteziana si numeroase soiuri de flori. La capatul gradinii pot fi vizitate ruinele Bailor Imperiale. Azi cladire administrativa, palatul poate fi vizitat doar in anumite zile si la anumite ore. La ocazi speciale, in Camera Mare a palatului sau vara in gradina se organizeaza concerte.

Muzeul de Arheologie (Landesmuseum) – Muzeul are cea mai bogata colectie de descoperiri romane din Germania si cea mai mare colectie de monede de aur din antichitate, pe langa alte piese din perioada antica, evul mediu si epoca moderna. Program de vizita: marti – duminica de la 10.00 la 17.00, lunea inchis. Cost intrare: 5€.

Imperial Baths in Trier

Baile Imperiale (Kaisertherman) – Baile au fost construite in sec. al IV-lea si sunt considerate cele mai mari bai romane din afara Romei, azi patrimoniu UNESCO. Principalul motiv pentru care au fost construite se datoreaza faptului ca baile Barbara din apropiere erau prea mici pentru populatia locala. Fiind o parte importanta a vietii romane, baile imperiale au fost construite cu toate facilitatile posibile la acea vreme:  bai reci, calde si fierbinti, fiecare in camere separate, saloane pentru masaj, vestiare, o imensa curte folosita ca si teren de sport, biblioteci, tunele subterane si canale pentru canalizari. Azi mai pot fi vazute cateva dintre sistemele de incalzire ale apei si terenurile de sport. Program de vizita: aprilie – septembrie zilnic, de la 09.00 la 18.00; octombrie si martie zilnic, de la 09.00 la 17.00; noiembrie – februarie zilnic, de la 09.00 la 16.00. Cost intrare: 3€.

amfiteatrul din Trier

Amfiteatrul Roman – Amfiteatrul a fost construit in sec. al II-lea si are o capacitate de 20.000 de oameni. La fel ca in Roma, si aici oamenii veneau la amfiteatru pentru a viziona spectacole de lupte intre oameni sau animale. Arena are forma ovala iar dedesubtul ei se afla o pivnita in care erau tinuti prizionerii sau condamnatii la moarte, impreuna cu animale salbatice precum lei sau tigrii. In evul mediu, constructia romana a fost declarata cariera de piatra urmand ca in zilele noastre sa fie gazda Festivalului de antichitate si locul unde vara se tin concerte. Amfiteatrul se afla situat in afara zidurilor medievale ale orasului, in partea sudica, la cateva minute bune de mers pe jos de la Baile Imperiale. Program de vizita: aprilie – septembrie zilnic, de la 09.00 la 18.00; octombrie si martie zilnic, de la 09.00 la 17.00; noiembrie – februarie zilnic, de la 09.00 la 16.00. Cost intrare: 3€.

st mattias

Abatia benedictina Sf. Matthias – Tot in sudul orasului, aproape de Podul Roman, se afla cea mai veche biserica crestina din Germania. Construita in anul 1127, biserica gazduieste moastele Sf. Apostol Matia, ale primilor episcopi ai Trierului, Eucharius si Valerius, si o parte din Crucea lui Hristos. Biserica prezinta o varietate de stiluri arhitecturale, inclusiv baroc si gotic, datorita adaugirilor realizate in timp. Program de vizita: zilnic, de la 08.00 la 19.00.

Alte obiective interesante sunt: Podul Roman, cel mai vechi pod din Germania, parte a Patrimoniului UNESCO, Casa memoriala Karl Marx, Muzeul de jucarii (Spielzeugmuseum), cel mai vechi de acest tip din Germania, Muzeul transportului public (Verkehrsmuseum) sau Muzeul in aer liber Roscheider Hof.

Considerat centrul culturii vinului german, centrul Trierului abunda in crame care ofera tururi cu degustare. Tot aici numeroase restaurante cu mancaruri traditionale sau fast food pot satisface orice gusturi. Un local de-a dreptul interesant este Weinstube Zum Domstein, care serveste mancaruri preparate dupa vechi retete romane.

Pentru orice alt fel de cumparaturi recomand tot centru orasului, respectiv strazile: Simeonstrasse, Brotstrasse, Fleischstrasse si Nagelstrasse.

Fiind un oras cu multi studenti, datorita renumitei Universität Trier, viata de noapte este una destul de activa, majoritatea cluburilor si pub-urilor fiind situate tot in zona centrala. Cele mai cunoscute sunt: Club 11Sky Lounge, Club Toni, Metropolis si Mycro Club.

Pentru a vizita orasul nu exista o perioada propice, acesta avand un farmec aparte in fiecare anotimp, in special iarna, cand in centru se organizeaza un impunatur targ de Craciun.

Pentru a comunica, limba germana ocupa primul loc insa nici vorbitorii de engleza sau franceza nu vor intampina probleme. Moneda folosita este Euro iar diferenta de fus orar este de +1 GMT.

Transportul in oras se realizeaza usor, cu ajutorul autobuzelor, taxiurilor sau bicicletelor. Cel mai apropiat aeroport este cel din Luxemburg, situat la 50 km distanta, de unde se poate lua trenul, autobuzul sau se poate conduce pana in Trier, pe autostrada E44. Aeroportul Frankfurt-Hahn este situat la 75 km est de Trier, Aeroportul din Saarbruecken la 105 km, Aeroportul Zweibruecken la 120 km, Aeroportul Koeln/Bonn la 190 km iar  Aeroportul International din Frankfurt la 210 km distanta, calatoria cu trenul de aici avand o durata de aproximativ 3 ore.

Foarte important este TrierCard, cu ajutorul caruia aveti acces gratuit in toate mijloacele de transport in comun din oras, consistente reduceri la inchiriat biciclete, vizitat atractiile turistice, acces la teatru si discounturi la numeroase restaurante. Mai multe informatii despre card si despre oras gasiti aici.

Leave a comment